Mokslininkai sukūrė robotą–žuvį, kurią energija aprūpina „kraujas“

2019 06 27 16:12

Nors robotų entuziastai savo kūrinius vadina mechanikos stebuklais, jie vis dar išlieka gana primityvūs, jei palyginsime juos su gyvais organizmais. Daugumą robotų energija aprūpina anksčiau ar vėliau išsikraunančios baterijos, kurios taip pat pakeičia energijos formą iš vienos į kitą. Savo ruožtu gyvi organizmai dažniausiai turi daug sudėtingesnę kraujotakos sistemą.

Dirbtinė žuvis / Stopkadras
Dirbtinė žuvis / Stopkadras

Norėdami tai pakeisti mokslininkai sukūrė robotą, kuris savarankiškai plaukia tarsi gyva liūtažuvė. Dar daugiau, ši dirbtinė žuvis turi unikalią cirkuliacinę sistemą – tam tikra medžiaga tarsi kraujas juda po roboto vidų ir taip generuoja energiją.

Pensilvanijos universiteto mokslininkai panaudojo sintetinį kraują, kad sukurta žuvis galėtų judėti ir netgi plaukti prieš srovę. Tokiame kraujyje, elektrolite, kaupiama energija, kuri padeda robotui plaukti.

Tokia žuvis gali plaukti 36 valandas ir per minutę įveikti pusantro savo kūno ilgio atstumą. Robotą sukūrę mokslininkai tikisi, kad dar labiau patobulinus tokios sintetinės kraujotakos technologiją, bus galima sukurti „švelnesnius“ ir ne taip „kampuotai“ judančius robotus.

Inf. šaltinis: LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras