Pink Martini - Sympathique

2006 05 11 22:51

Įdomesnės muzikos apžvalgas norėčiau pratęsti pristatydamas kolektyvą Pink Martini ir 1997 metų albumą Sympathique. Lietuvoje, deja, šie žmonės epizodiškai pažįstami nebent M1 Plius ar Užupio radijo klausytojams, na galbūt dar Hotel Costes fanams. O gaila!

 Istorijos kąsnelis: Pink Martini 1994 metais subūrė profesionalus pianistas, Harvardo absolventas Thomas M. Lauderdale. Projekto tikslas - groti turtingiems dėdėms fundraisingo vakarėliuose siekiant surinkti lėšų aplinkosaugos ir gyvenimo kokybės gerinimo projektams. Kolektyvą sudaro 12 profesionalių muzikantų, todėl labiausiai tiktų juos vadinti orkestru. Pink Martini pasirodymus lydėjo didelė sėkmė, 1997 metais pasirodė albumas Symhatique, o 2004 - Hang on Little Tomato.

Stilius: Nenusakomas. Nuostabus. Kažkas iš kamerinio orkestro (visgi groja rimtosios muzikos profesionalai!), pagardintas salsa ritmais, prancūziškais šansonais ir ir didžiųjų klasikų (Bethoveno, Šopeno) fortepijono aranžuotėmis. Džiazas?!

Sympathique: Pavadinti šį diską stilių ir tautų popuri būtų labai nekorektiška. Greičiau tai puikus lydinys. Šopenas pasirodo puikiai dera su flamenko ritmais ir kastanjetėmis. Muzika šilta ir… profesionali. Atidirbta iki mažiausios smulkmenos, preciziškas rimto orkestro skambesys. Muzikantai leidžia sau groti valiūkiūkiškai ir laisvai, bet čia juk ne rimtosios muzikos orkestras, ar ne? ;) Apibendrinant šiuos “skiedalus” galiu pasakyti - emocionalu! Titulinė albumo kompozicija - Sympathique savo nuotaika puikiai atitinka albumo viršelį - saulėta, šilta ir… prancūziška. Na, o Ravelio “Bolero” interpretacija tiesiog pribloškia gracingu violančelės solo (tiesa, europietiškoje albumo versijoje jos nerasite…).

Apibendrinimas: Iš serijos “Klausyčiau iki pažaliavimo”. Belieka svajoti, kad kada nors šis orkestrėlis atvažiuos arčiau Lietuvos…

daugiau informacijos apie Pink Martini yra čia: www.pinkmartini.com

Į viršų | Skyrius: Mėgstama muzika | Autorius: outlawed | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras