Paieškos sistemoje „Google“ – paieška balsu ir vaizdu

2011 10 15 17:26

Antradienį San Franciske vykusioje konferencijoje „Google“ pareiškė sukūrusi vaizdu ir garsu paremtą paieškos būdą kompiuteriu. Tai, kuo jau anksčiau naudojosi išmaniųjų telefonų vartotojai, taps prieinama ir sėdintiems prie stalo, skelbia CNN.

Tavo balsas – kompiuteriui ne svetimas

Balso atpažinimui skirtą mikrofono mygtuką, esantį dešinėje paieškos laukelio pusėje, antradienį jau galėjo matyti dalis Google.com svetainės lankytojų. Kompanijos atstovų teigimu, šiuo „įrankiu“ kol kas gali naudotis tik „Google Chrome“ interneto naršyklės vartotojai, tačiau tikimasi, kad ir kitų naršyklių ir programinės įrangos kūrėjai netrukus taip pat įsidiegs tokią paieškos technologiją.

Kaip ir „Android“ išmaniųjų telefonų turėtojai ar „Google“ programėlę į „iPhone“ įsidiegę „ieškotojai“, Google.com svetainės lankytojai sėdėdami prie kompiuterių į mikrofoną ištars reikiamos paieškos frazę ar užklausą ir gaus reikiamą „atsakymą“.

Kol kas balso atpažinimo sistema sparčiu darbu ir teisingais rezultatais pasigirti negali – atpažįsta vos kelis skirtingus anglų kalbos akcentus. Pasitaiko atvejų, kai net ir pavieniai žodžiai sistemai tampa „kliūtimi“.

Užuomaršom - kur buvai ir kieno katiną vedžioji

Google“ paieškos vadovės Johannos Wright teigimu, vaizdo paieškos funkcija turėtų pradėti veikti jau po keleto dienų: „Kiekvienas vaizdas turi savo istoriją, o mes jums padėsime tą istoriją atsekti“, - teigė kompanijos atstovė.

Vaizdų paieškos sistema padės nustatyti, kokia jūsų įkeltoje nuotraukoje nufotografuota vieta, kur su šeima atostogavote, ir kuo ši vieta išskirtina. Taip pat paieškos sistema turėtų atsekti, „viruso“ greičiu internete plintančios išmargintos įvairiausiais aprašymais nuotraukos istoriją – nuo ko gi viskas prasidėjo…

J. Wright teigimu, ši paieškos sistema remiasi atpažinimo technologija, kurioje taikoma gausybė „Google“ patentuotų algoritmų, tačiau veidų atpažinti ši sistema neleis.

Dar vienas „Google“ pasiekis - „Instant Pages“ funkcija, leisianti paieškos sistemos vartotojams taupyti laiką. Sistema automatiškai įrašys surastą paieškos rezultatą į kompiuterio atmintį.

Bandomąją versiją „Google Chrome“ vartotojai galės išbandyti dar šią savaitę.

Keletas nuorodu jums pabandyti:

Ieskot pagal nuotrauka

Ieskot pagal balsa

Į viršų | Skyrius: Google Naujienos | Autorius: leonlewis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras