Elektromechaninis skaičiuotuvas Bistritca-2

2011 06 08 17:21

Dar vienas skaičiuotuvas. Kurį ko gero labiausiai vertinčiau.
Tai Bystritsa-2. Svarbiausias šio skaičiuotuvo dalykas, kad jis iš esmės neturi jokios elektroninės sistemos, kurį atlieka skaičiavimą. Visi veiksmai atliekami įvairių rėlinių mechanizmų pagalba ir elektra naudojama tik maitinti šioms relėms.
Tokio modelio skaičiuotuvai vadinami, ne elektroniniais, o elektromechaniniais, nes jų skaičiavimo principas paremtas mechanika.

Skaičiuotuvas sveria iš ties nemažai Kaip matote nuotraukoje, indikatorius taip pat mechaninis, o ne elektroninis:

Labai įdomus ir kartu iš ties sudėtingas skaičiavimo mechanizmas, nes norint atlikti veiksmus, neužtenka vien žinių, kaip naudotis šiuolaikinių skaičiuotuvu. Trumpai tariant sudėti ir atimti atlikti nėra labai sudėtinga, daugiausia problemų sukelia dalyba.
Norintiems daugiau pasidomėti, kaip atliekami veiksmai, siūlau paskaityti kolegų iš užsienio paruoštą infirmaciją, apie šį skaičiuotuvą.

Skaičiuotuvas buvo gaminamas apie 1970 metus. Tai yra tiesioginė Sovietinė kopija, pagal vakarietišką CONTEX-30 skaičiuotuvą (apie 1966).

Skaičiuotuvas naudoja palyginti nemažai elektros energijos, “net” 40 W.
Bet vien ko vertas garsas, kai atliekami veiksmai su šiuo skaičiuotuvu. Trumpai pasakysiu, kad tyliai su juo nepadirbsite, jei norėtumėte vakare, kai kiti miega juo pasinaudoti, visi iššoktu iš lovų :D

Į viršų | Skyrius: Įvairūs prietaisai | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

3 komentarų to “Elektromechaninis skaičiuotuvas Bistritca-2”

  1. zigzagas rašo:

    Visai įdomus :) Į matiekos paskaitą tokį atsinešt :D

  2. Donatas Stanionis rašo:

    Tikrai įdomus. Pasigilinus į jo sandara, net keista kad jis apskritai veikia. o per kokias matematikų dienas, šis daiktas tikrai puikiai reprezentuotu…

Jūsų komentaras