Metalo detektorius Clone Pi avr

2011 01 25 22:14

Taigi vasarą kilo mintis laisvalaikiui - pasižaidimui pasigaminti įdomu prietaisą - metalo detektorių.

Kiek pasidomėjus schemomis, nusprendžiau jog pradžiai optimaliausias sudėtingumo/kokybės variantas yra pi tipo detektorius. Šio tipo detektoriai turi daug pliusų, gerą gilį, yra nesudėtingi, lengvas ritės derinimas. Tačiau turi ir vieną esminį minusą - šie detektoriai nesugeba skirti metalų, t.y. neturi diskriminacijos, tad su jais labai greit atsibos kapstytis metalu užterštoje vietoje.

Tad toliau naršiau pi detektorių schemas. Ir netrukus užtikau rusų mėgėjo Andy F tinklapį.

Toliau beliko išsirinkti schemą iš kelių siūlomų variantų. Paskaitęs atsiliepimus įvairiuose forumuose apsistojau ties jau minėtu Clone pi avr variantu.

Tad spalio pradžioje pradėjau rinkti schemą. Pirkau detales ne per vieną kartą, beveik kas kelios dienos tekdavo vykti iki parduotuvės, nes vis ką nors praleisdavau. Teko lankytis pagrinde Evitoje, tačiau BSN tranzistorius pasiūlyti galėjo tik Lemona, o reikiamus 50 omų garsiakalbius turėjo tik rcl. Tačiau pamačius mūsiškes LCD kainas, atšoko fantazija mokėti 45 lt už reikiamą lcd ekraną, tad iš Kinijos buvo nupirktas už 7 USD (su atsiuntimu kažkur 20 Lt išėjo). Vėliau paaiškėjo, kad galėjau dar dvigubai sutaupyti, nes kitas žmogus nusipirko lcd už 4.5 USD ir tas taip pat puikiai veikė.

Pradžia

Darbai judėjo po truputi visą spalį:

toliau

Litavimo viduryje pastebėti pirmieji brokai. Prieš tai nuotraukoje matomas atbulai įlituotas IRF tranzistorius. Deja pasirodo tai buvo ne vienintelis brokas, ir deja kitas nebuvo pastebėtas iš anksto…

Toliau beliko laukti tik parkeliaujančio lcd:

lcd

Ir čia pabandžius įjungti prietaisą, pasirodė antrasis litavimo brokas. Atbulai įlituotas įtampos reguliatorius. Atmega ir lcd gavo 12 V vietoj 5V. Atmegai tai buvo paskutinioji, tačiu visa laimė lcd tai atlaikė.

Pakeitus atmega8, detektorius atgijo:

Toliau beliko gamintis ritę. Nutariau neprasidėti su standartinėm ritėm, o iš kart gaminti geresnę, vadinamą “korzin” ritę.

Toliau sekė nesudėtingas ritės reguliavimas.

Ir galutinis rezultatas:

Beje vadinamą štangą reiks perdaryti, ši nėra patogi.

Išbandžius detektoriu, tokie rezultatai: 2 Lt moneta fiksuojama nuo 18-20 cm. 5 kapeikas, kažkur 23-25 cm. Teko laukuose iškasti pečiau dureles kažkur iš gero 0.5 metro gylio.

Reiks galbūt pasigaminti kitą korzin rite. Ši yra mažoji (9/18 cm). Ir skirta smulkmei. Fiksuoja bet kokia smulkmę esančią negiliai. Kuo didesnė rit, tuo yra išgaunamas didesni gylis, tačiau prarandamas jautrumas smulkiems objektams.

Tad  šiuo metu detektorius miega žiemos miegu ir laukia pavasario.

P.S. Kaina viso surinkimo man išėjo kažkur apie 130-150 Lt.

Į viršų | Skyrius: Elektronika | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

15 komentarų to “Metalo detektorius Clone Pi avr”

  1. marius rašo:

    sveiki, noreciau ir as pabandyti susirinkti toky prietaisa, as sunku rasti mikroskema ir ar sunku rasti ekrana?
    laukiu atsakymo, aciu.863315596

  2. Donatas Stanionis rašo:

    Sveiki.
    Mikroschemą turite omenyje atmega? Jei taip, tai bet kurioje elektronikos detalių parduotuvėje rasite, kaip ir ekraną, tik gana palyginti brangu Lietoje. Pigesnis variantas pirkti per ebay.

  3. Dainius rašo:

    Labas, gal gali padaryti sarasa kuriame matyciau kokiu detaliu ir kiek reikia pirkti? nes noreciau pabandyti toki pasigaminti

  4. Donatas Stanionis rašo:

    Sveiki.
    Na pabandysiu kurią laisvesnę dieną, bet nežinau ar prisiminsiu kur ką pirkau. Jau geri pora metų praėjo kai rinkau ir pirkau viską.

  5. Dainius rašo:

    tai man tik detaliu pavadinimus ir kiekius kiek ju reikia o kur pirkot ir pan nereikia jau pats kaip nors susirasiu. Kiek mazdaug laiko uzima pasigaminti si aparaciuka?

  6. Donatas Stanionis rašo:

    Na aš jį rinkau tik laisvu laiku ir tik vėlais vakarais, tai per pora savaičių pasigaminau.
    Šiaip paskirus kelias dienas tam, be problemų susirinksite.

  7. Dainius rašo:

    o ka manote apie clonepi w metalo ieskikli? jis yra geresnis uz si ar ne? man reiktu kuris traukia labiau i gyli. suprantu kad ir sis kuo didesnis daiktas yra gilyje tuo jis ji geriau aptinka bet clonepi w jis gal dar geriau suranda daikta gylyje?

  8. Donatas Stanionis rašo:

    Jie abu absoliučiai vienodi, tik anas neturi ekrano ir yra pritaikytas po vandeniu ieškoti su sandariu korpusu, o šiaip jie absoliučiai vienodi yra.

    Dėl gylio, tai čia rites skirtingas reikia daryti, vienos skirtos smulkmei ieškoti iki kokių 30 cm gylio, kitos giluminiems radiniams.

  9. Dainius rašo:

    o skirta giluminiams radiniams tai reiktu didesne rite tiesiog daryti? apie nuo 0.5m.> ir giliau imanoma tokia pasigaminti? ir jus gal is vilniaus

  10. Donatas Stanionis rašo:

    Pas mane kaip matot daryta korzin tipo ritė. Ji skirta labiau smulkesniems radiniams, bet stanbius irgi fiksuoja iš 0.5-0.7 metro tikrai.

    Giluminis variantas yra kvadratinės ritės: 0.75*0.75 m, 1*1 m, 1.5*1.5 m. Kažkur turiu nurodymus, kaip jas gaminti. Ten nurodytas laido storis ir vijų skaičius. Priminkite man po kelių dienų, galėsiu surasti.

    Dabar jau nebegyvenu Vilniuje, esu iš Kaišiadorių rajono.

  11. Dainius rašo:

    Butu super jei surastumete kaip gaminti rites, nes manau cia yra sunkiausias darbas. galit jei turit aprasyma ir giluminiu ir tokiu kaip pas jus riciu. Na ir kaip minejau gal kazkur turite uzsirases kokiu detaliu ir kiek vnt reikia pasigaminti siam prietaisui

  12. vytautas rašo:

    na pasigamint ritę tai nesudėtinga bet reikia ją dar ir sureguliuot pagal aparatą. Noriu tam patarimo. Mano Garret 1350.

  13. vytautas rašo:

    aš pasigaminęs “korzyn” tipo bet pajungus prie aparato nieko gero, labai daug burzgimo.

  14. Donatas Stanionis rašo:

    Matot, jūsų detektorius gamyklinis, todėl dėl jam tinkamų ryčių reikia kreiptis į gamintoją, tik jis gali pasakyti kokios yra tinkamos ir kaip jas priderinti reiktu.

Jūsų komentaras