DDS generatoriaus trilogijos pabaiga.

Sveiki.
Jau praėjo kelios savaitės nuo baigiamojo gynimo, dabar atsipūtęs galiu papasakot, kaip sekėsi gamybos darbai.
Generatorių pagaminau (neskaitant korpuso), nors dar matau, kad daug kur galima jį tobulinti. Dabartinis vaizdelis toks:


Generatorius daro tik tiek, kiek užsibrėžta užduotije: iki 10 MHz signalas, trys formos ir iki 10V amplitudė (20 Vpp). Tiesa, šitie duomenys labiau reklaminiai.

Realiai prie didžiausio dažnio signalas lieka tik iš dviejų atskaitų, todėl apie kvadratą ir trikampį nelabai yra ką svajoti. Sinusas išeina, kai signalas tinkamai nufiltruojamas. Filtrą prisnargliavau RC (plokštėj nenumačiau jam vietos) ir jį derindamas mačiau, kad galiu arba atsikratyti aukšto dažnio triukšmo (turbūt iš 20 MHz taktinio generatoriaus) ir prarasti amplitudę nuo 2-5 MHz, arba triukšmus tik apmažinti, bet turėti 20 Vpp prie 10 MHz. Manau, kad praktikoj geriau pirmas variantas.

Kitas džiaugsmas yra tai, kad generatoriaus mikroschema sukuria ~0,6 V trikampį ir sinusinį signalus, bet 5 V stačiakampį. Gana durnas reikalas, sakyčiau. Dėl to stačiakampio signalo amplitudė ir offset blūdija. Šitą, matyt, teks spręsti programiškai, tik padidės stačiakampio amplitudės keitimo žingsnis. Galvojau generatoriaus išėjime apriboti amplitudę ir nukirst stačiakampio viršų, bet nesugalvoju, kaip. Nesu labai stiprus analoginėj elektronikoj.

Na ir trečia bėda yra ta, kad išėjime stovi operacinis stiprintuvas, kuris gali dirbt su mažiausiai 600 Omų apkrova. Na mano supratimu, tai nėra labai blogai, bet esmė tame, kad dėl to generatorius nėra fool proof, ir jau man pačiam teko supleškint vieną operacinuką prijungus prie 50 Omų dažnimačio. Ir to operacinuko šiuo metu nėra sandėlyje. Demonstracijai įlitavau kitą, siauresnės pralaidumo juostos. Nuotraukoje matosi apsivertęs dip vietoj smd.

Taip pat yra keli dalykai, kuriuos ateityje norėčiau padaryti. Pirmiausia programos tobulinimas. Vienas dalykas tai jos efektyvumo didinimas. Dabar sukasi amžinas ciklas ir nuskaitinėja klaviatūrą. Galima suorganizuot interrupt’us, hardvar’inį SPI. Antras dalykas - tai papildomas funkcionalumas. Offset’o valdymas, kuriam jau viskas paruošta aparatiškai, reikia tik papildyt programą, sweep funkcija.

Taip pat galvoju, kad nepakenktų perdaryti plokštę. Gal kažkiek efektyviau išdėliočiau, nereiktų taip iškišt visko į priekį. Be to yra ir keletas smulkių klaidų, o ir filtrui galima būtų numatyt šiltą vietelę. O jei dar pridėjus kokį galios stiprintuvą, tai jau ir visai neišvengiamas reikalas. Čia, beje, dabartinė plokštė dar su senu stiprintuvėliu:

Dariau lazerinio spausdintuvo technologija, bet tai jau buvo šiek tiek galvos skausmas. Plokštė maždaug 7 x 6 cm dydžio, o mažiausios mikroschemos dydis 3×3 mm su 0,5mm kojelių žingsniu. Atmegos irgi nelabai didelis. Nors stengiausi kaitinti tolygiai, plokšės vienas galas jau pradėjo plaukt (laimei tas, kur viskas gana stambu), o kitas dar tinkamai neprilipo, todėl buvo kelios vietos, kur nuiminėjant popierių takeliai atsilupo. Kur spėjau tai pamatyt, priglaudžiau atgal ir dar pakaitinau lygintuvo smaigaliu, kur nusilupo visai, papaišiau markeriu. Dėl šitų “manevrų” buvo nemažai atvejų, kai takeliai turėjo vos įžiūrimus įtrūkimus ir tai buvo populiariausias šio projekto bug’as (apie 10 nepastebimai nustrūkusių takelių). Kažkas neveikia - imam testerį ir praskambinam atsakingus takelius. Galų gale pavyko sutvarkyti šitus reikalus ir plokštė pagaminta iš pirmo karto.

Galų gale, nepaisant trūkumų, kurie reikiant yra sprendžiami, visai neblogas daiktas išėjo. Iš tikro labiau nei pačiu generatoriumi, esu patenkintas praktika su LCD, atmega ir DDS. Dabar jau visai rimtai mąstau apie projektą, kuris anksčiau man atrodė gana tolima svajonė - MIDI sintezatorius. Domiuosi muzika, groju ir norėčiau dirbti sritije, kuri bent kiek susijusi su muzika, todėl toks projektas man būtų labai įdomus ir gal net naudingas. Gal būt jei prisiversiu, pradėsiu jį gamint ir stengsiuosi čia aprašyt. Na o šitam generatoriui kol kas tariu “iki”, nes užsibrėžtą tikslą pasiekiau, o tobulint prisėsiu,  kai bus ūpas ir reikalas.

5 komentarai prie “DDS generatoriaus trilogijos pabaiga.”

  1. Dreifas Says:

    Visai neblogas projektas. Pasigedau programos listingo - paziureti kaip ta DDS algoritma realizavai. Toks vaizdas kad su DDS efektyvumu reikia padirbeti. Pats kur dariau generatoriu, tai DDS dali rasiau asembleriu (tiksliau modifikavau esama) - tai vieno samplo isvedimui ir mygtuku sekimui sunaudojau 9 mikrokontrolerio taktus.
    Kitas dalykas del dazniu. Manau kad softwariskai siekti 10MHz biski nesveikia. Su AVR dar normaliai galima 100kHz spausti paskui prasideda iskraipymai, o su filtrais tikrai geros sinusoides nesuregsi. Tam yra specialus DDS chipukai - paduodi komanda ir generuoja ka reikia. Na bet cia baigiamasis, tai viskas OK - svarbu veikia kiek reikia ir praejo ;)
    Smagus projetukas - gal kada prisesi patobulinti ;)
    Sekmes

  2. Juozas Says:

    Gal labiau reiktų ne programą paviešint, bet schemą. :) Aš kaip tik ir naudoju specializuotą DDS čipuką - AD9833. Jis filtro neturi, todėl reikia statyt išorinį. Dirba 20MHz taktiniu dažniu. Prie 1MHz šeina visai gražūs signalai.
    O tavo generatorių irgi mačiau (virtualiai). Visai patiko. Jei darysiu audio dažnių generatorių (sintezatorių) tai irgi naudosu generavimui atmegą, nes 48 kilosamplus per sekundę tikrai pasieks, o čia jau yra gera audio kokybė. :) Tik gal su amplitudės bitais ne taip gerai, bet čia iš esmės DAC klausimas. Nepabandęs nesužinosiu. :)

  3. Gedutis Says:

    Sveiki , norėjau paklausti , gal būtu įmanoma pamatyti schemą šio projektuko , nes su susidomejęs šiuo dažnių generatoriumi .

    Pagarbiai Gedutis

    Sekmės kituose projektuose

  4. Juozas Says:

    Aš jau kuris laikas audžiu mintį sukurti naują įrašą su schema ir detalesniais paaiškinimais, tik kadangi esu tinginys, tai niekaip neprisiruošiu. Bet kadangi yra, kam tai įdomu, o gal ir naudinga, tai pabandysiu kokį greituką aprašymą įdėt.

  5. maya Says:

    you’re in point of fact a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a wonderful process in this subject!click here

Palikti atsiliepimą