NASA marsaeigis „Insight“ ruošiasi pasitraukti iš Raudonosios planetos – atsiuntė paskutinę nuotrauką

2022 12 23 10:00

NASA marsaeigis „InSight“ išsiuntė galimai paskutinę žinutę iš Marso, kur jis vykdė istorijai svarbią misiją, siekdamas atskleisti Raudonosios planetos vidaus paslaptis.

Marsaeigis Marse. Simuliacija / „Nasa“ nuotr.
Marsaeigis Marse. Simuliacija / „Nasa“ nuotr.

Lapkričio mėn. kosmoso agentūra perspėjo, kad nusileidimo modulio laikas gali baigtis, nes Marso paviršiaus dulkės tirštėja ir slopina „InSight“ energijos tiekimą.

„Erdvėlaivio generuojama energija toliau mažėja, nes ant jo saulės baterijų kaupiasi vėjo nešamos dulkės“, – lapkričio 2 d. atnaujintame pranešime rašė NASA.

Pirmadienį „NASA InSight“ „Twitter“ paskyroje pasidalinta žinute: „Tai gali būti paskutinė nuotrauka, kurią galiu išsiųsti. Tačiau nesijaudinkite dėl manęs: mano laikas čia buvo ir produktyvus, ir ramus. Ačiū, kad likote su manimi.“

Robotas geologas, apsiginklavęs plaktuku ir žemės drebėjimų monitoriumi, 2018 m. lapkritį pirmą kartą nusileido ant nederlingos Marso žemės, rašo „The Guardian“.

Saulės energija varomas nusileidimo modulis praėjusį mėnesį paskelbė atnaujintą informaciją, prisimindamas savo buvimo kosmose laiką.

„Man pasisekė gyventi dviejose planetose“, – marsaeigio vardu sakoma pranešime.

Nuo savo dislokavimo pradžios „Insight“ išmatavo daugiau kaip 1300 seisminių įvykių. Surinkti duomenys taip pat suteikė informacijos apie Marso vidaus sluoksnius, skystąjį branduolį, magnetinio lauko likučius ir orus.

Prieš paleidimą 2018 m. NASA vyriausiasis mokslininkas Jimas Greenas teigė, kad ši misija yra „labai svarbi siekiant suprasti mūsų Saulės sistemos kilmę ir tai, kaip ji tapo tokia, kokia yra dabar“.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras