Kurjeris „ANYmal“ – ratuotas robotas rieda, lipa laiptais ir stovi ant dviejų kojų

2021 12 07 10:43

Skambutis į duris, o ten – ratuotas robotas ištiesęs rankas laukia siuntinio.

„ANYmal“ © „Swiss-Mile“
„ANYmal“ © „Swiss-Mile“

Šuo turi kojas, o automobilis turi ratus. Automobilis gali labai efektyviai riedėti keliu, bet šuo gali perlipti ir peršokti įvairias kliūtis. Abu judėjimo būdai turi savų privalumų – vienas yra greitas ir efektyvus, kitas leidžia judėti ir nevisai lygiais paviršiais. Šveicarijos federalinio technologijos instituto mokslininkų įkurta kompanija „Swiss-Mile“ vysto idėją, kurią vadina „ANYmal“ – robotą, kuris gali judėti keliais skirtingais būdais.

Buvo jau kelios „ANYmal“ versijos. Pirmoji turėjo keturias kojas ir iš esmės judėjo kaip šuo. Vėliau inžinieriai tų kojų galuose sumontavo ratu ir leido „ANYmal“ bėgti arba važiuoti. Naujausia „ANYmal“ versija jau gali atsistoti ant dviejų kojų/ratų.

„ANYmal“ lipa laiptais
„ANYmal“ lipa laiptais

Kelių sąnariai veikia ir kaip amortizatoriai. Be to, kiekviena koja valdoma atskirai, todėl „ANYmal“ lengvai prisitaiko prie aplinkos sąlygų. Pavyzdžiui, jis gali užimti mažiau vietos ar išvengti balų.

Riedėdamas „ANYmal“ pasiekia 22 km/val. greitį. O dabar dar gali atsistoti ant dviejų kojų. Kam? Na, taip jis stipriai sumažina savo išmatavimus ir gali, pavyzdžiui, tilpti lifte. Bet vienas iš „ANYmal“ kūrėjų Marko Bjelonicas teigia, kad taip robotas galės priimti siuntinius. Dėžes jis sugriebs priekinėmis kojomis ir pats jas įsidės į krovinių skyrių ant nugaros.

„ANYmal“ iš tikrųjų yra labai įdomus robotas. Ir jo kūrėjai iš tikrųjų planuoja, kad ateityje jis galės lengvai judėti per miesto džiungles, pristatydamas siuntinius. Jis turi integruotą GPS bei lidarą, kuris padės vengti kliūčių.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras