Didžiulis Rusijos karinis dronas „Altius-U“ atsiplėšė nuo pakilimo tako – ar panašu, kad jis bus skirtas tik žvalgybai?

2019 08 24 10:24

Rusijos Gynybos ministerija pademonstravo naują droną „Altius“. Jau keletą metų kuriamas dronas vėluodamas, tačiau jau pakilo ir vykdo skrydžio bandymus. Nors teigiama, kad šis bepilotis orlaivis yra skirtas žvalgybai, manoma, kad jis gali su savimi pasiimti ir ginkluotės.

„Altius-U“ dronas jau yra bandomas © Минобороны России | www.youtube.com
„Altius-U“ dronas jau yra bandomas
© Минобороны России | www.youtube.com

Nors Rusija karine prasme yra milžinė, amerikietiškiems bepiločiams orlaiviams prilygstančių dronų ji niekada nepajėgė sukurti. Šis faktas buvo dangstomas poreikio nebuvimu, tačiau bandymai vyksta jau pakankamai ilgą laiką. „Altair“/„Altius-U“ dronas amerikietiškiems „Predator“ ar „Reaper“ taip pat neprilygs, tačiau tai yra įrodymas, kad Rusiją domina bepiločiai kariniai lėktuvai.

„Altius“ projektas atsilieka nuo numatyto plano. Kaip būna dažnai, išlaidos pranoko biudžetą ir pirmasis „Altius“ skrydis buvo atidėtas keleriems metams. Tačiau dabar dronas skraido ir, kaip pranešama, yra labai geras lėktuvas.

Bandomieji skrydžiai nėra labai ilgi. Šįkart „Altius-U“ skraidė 32 minutes ir pakilo į 800 metrų aukštį. Tai – niekis, palyginti su tuo, ką „Altius-U“ gali pasiekti. Iš pradžių reikėtų paminėti, kad pasak jo kūrėjų jis gali skristi net 24 valandas. Dvimotoris dronas yra didesnis nei gali pasirodyti pažvelgus į vaizdo įrašą – jo ilgis siekia 11, o sparnų ilgis – 28 metrus. Kitaip tariant, jis yra didesnis už amerikietiškus analogus.

Įdomu tai, kad prieš kelerius metus apie „Altius-U“ buvo kalbėta kaip apie atakuojantį droną. Vėliau jis jau buvo vadinamas žvalgybiniu-atakuojančiu dronu, o dabar liko tik žvalgybos ir stebėjimo funkcijos. Tiesa, tuo galima suabejoti – tokio dydžio dronas galėtų su savimi pasiimti ir ginklų. Juolab, kad jis pasižymi moduline konstrukcija – bandymų metu jis skraidė be kameros.

2015 metais buvo teigiama, kad „Altius-U“ naudos du iš Vokietijos importuotus 500 ag „Red A03“ variklius. Tai šį droną paverstu galingesniu už „Reaper“. Vėlgi, tiek daug galios vien žvalgybai? Tuo sunku patikėti. Ekspertai mano, kad „Altius-U“ galėtų neštis lazeriu valdomų raketų ar bombų.

„Altius-U“ dabar yra bandomas. Tai tikriausiai užtruks net jei bandymai bus sėkmingi. Bet kuriuo atveju, dabar jau aišku, kad per artimiausius porą metų Rusija turės pakankamai pajėgų droną, net jei ir nežinoma, kam jis bus skirtas.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras