Baltijos jūroje – naujos karinės saugumo priemonės: bepilotėmis priemonėmis fiksuos vaizdus

2019 08 22 12:18

Baltijos jūroje išbandomos naujausios technologijos, skirtos Europos Sąjungos kariniam saugumui jūroje. Mokslininkai bepilotėmis priemonėmis fiksuos vaizdus ore, ant vandens ir po vandeniu bei perduos šią informaciją tiesiai į krantą.

Baltijos jūroje – naujos karinės saugumo priemonės: bepilotėmis priemonėmis fiksuos vaizdus

Baltijos pažangių technologijų instituto mokslininkai ir Karinių jūrų pajėgų atstovai šias dienas leidžia jūroje: bandomos ryšių sistemos.

„Ruošiantis kitų metų bandymams Baltijos jūroje, išbandoma ryšių įranga bendravimui tarp bepiločių sistemų ir laivų. Baltijos pažangiųjų technologijų institutas projekte kuria papildytos realybės vartotojo sąsają bepiločių sistemų spiečių valdymui“, – sako BPTI Gynybos programos vadovas Gediminas Molis.

Jo teigimu, pagrindinis projekto tikslas yra pademonstruoti, kaip skirtingų gamintojų bepilotės ir nuotoliniu būdu pilotuojamos sistemos, skraidančios, plaukiančios ir esančios po vandeniu, gali komunikuoti realiu laiku ir tiekti savo sensorių informaciją jūroje ir krante esančioms vadavietėms.

Pasak pašnekovo, tokias sistemas sudėtingiausia kurti po vandeniu – ten kyla didelių ryšio problemų, bet jos pasitarnaus jūriniam saugumui stiprinti ir ekstremaliose situacijose.

„Ta įranga bus naudinga, pavyzdžiui, vykdant tokius iššūkius, kaip gelbėjimas ir paieška arba uosto apsauga. Greitu laiku, kuo greičiau gauti gyvą vaizdą, perduoti į krantą“, – teigia patrulinio laivo „Žemaitis“ vadas kpt. ltn. Piotras Dukelis.

Karinės jūrų pajėgos bandymams skyrė patrulinį laivą „Žemaitis“ – jame įrengta bepiločio orlaivio valdymo konsolė. Po poros mėnesių tokios bepilotės sistemos jau bus keliamos į orą, leidžiamos po vandeniu. Šis Europos Sąjungos projektas skirtas karinėms jūrinėms inovacijoms kurti. Iš Rytų Europos projekte dalyvauja tik Lietuva.

Inf. šaltinis: LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras