„Robotiadoje“ – NASA sužibėjęs lietuvių kilmės profesorius

2018 02 27 10:13

Šiemet festivalis „Robotiada“ į kūrybiškumo forumą pasikvietė pasaulinę mokslo žvaigždę. Renginyje paskaitą skaitys ir diskutuos NASA mokslininkas, Kalifornijos technologijų instituto profesorius Jonas Žmuidzinas, į „Robotiadą“ nusileisiantis tiesiai iš Los Andželo.

Vieno garsiausių Lietuvių kilmės astrofizikų pavardę galite rasti prie daugybės garsių kosmoso misijų. Jis dirbo prie neseniai 40-metį atšventusios misijos „Voyager“, kurios vienas aparatų šiuo metu jau keliauja tarpžvaigždinėje erdvėje ir yra toliausiai nuo Žemės nuskriejęs žmonių kurtas aparatas.

J. Žmuidzinas mokėsi iš vieno garsiausių visų laikų fizikos teoretikų ir šio mokslo populiarintojų Richardo Feynmano. J. Žmuidzinas ilgą laiką dirbo JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) centre – Reaktyvinio judėjimo laboratorijoje (Jet Propulsion Lab, JPL), netgi tapo vyriausiuoju jos technologu. Karjerą jis pradėjo prestižiniame Kalifornijos technologijų institute (California Institute of Technology, CalTech), kur šiuo metu dėsto studentams ir svarsto, prie kokių NASA misijų prisidėti ateityje.

Jau kovo 3 dieną „Robotiados“ kūrybiškumo forumo dalyviai patirties ir idėjų semsis iš didžiausių Lietuvoje mokslo centrų vadovų, verslininkų ir edukatorių. Galimybių verslo ir mokslo bendradarbiavimui bus ieškoma kartu su sėkmingais lietuviškais pavyzdžiais. Virs diskusijos, kaip ugdyti jaunus žmones, kad jie drąsiai jaustųsi kurdami ateitį.

Įžvalgomis apie mokslo ir verslo bendradarbiavimą dalinsis didžiausio Lietuvoje mokslų centro – Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) – direktorius prof. dr. Gintaras Valušis. Svarbiausias ateities technologijas pristatys „Aresi Labs“ įkūrėjas ir renginių dirbtinio intelekto tema „AI meetup“ organizatorius Audrius Zujus. Programuotojas Ignas Paplauskas ieškos jaunimui aktualių jungčių tarp verslo, mokslo ir rokenrolo. Viso trijose kūrybiškumo forumo dalyse „Švietimas“, „Sumani šeima“ ir „Verslas vs mokslas“ pasirodys 8 aktualias idėjas pristatysiantys lektoriai.

Intelekto vertę ir perspektyvas versle, moksle bei šeimoje diskusijų metu aptars premjero patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Unė Kaunaitė, švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas, pirmosios Lietuvoje robotikos įmonės bendrasteigėjas Linas Vaitulevičius, Ugdymo plėtotės centro direktorius Giedrius Vaidelis, technologijų vadybos patarėjas Vytautas Stunžėnas, MITA direktorius Kęstutis Šetkus, Lietuvos aeroskosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus, VU Gyvybės mokslų centro direktorius Gintaras Valinčius, KTU dėstytojas Nerijus Čepulis, „Sumani šeima“ klubo iniciatorius Saulius Vasiliauskas ir kiti festivalio svečiai.

Inf. šaltinis: LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras