Robotų origami – mažytis robotas apsivelka vis naują korpusą

2017 10 01 08:52

Masačusetso technologijų universiteto mokslininkai mano, kad ateityje prie aplinkos sąlygų prisitaikantys robotai bus labai naudingi. Tačiau realūs transformeriai yra labai sudėtingi ir nepatikimi. Geresnė išeitis – robotas, kuris gali pakeisti savo rūbus.

Rūbais šiuo atveju vadinamas egzoskeletas, kuris robotui suteikia naujų funkcijų ar charakteristikų. Mažas robotas gali įropoti į, tarkim, egzoskeletą skirtą plaukimui ir greitai virsti laiveliu. Tai – labai svarbu, siekiant didelių kosmoso užkariavimo tikslų ir kitose srityse, kuriose ateityje išsiversti be robotų bus neįmanoma.

Robotų origami –  mažytis robotas apsivelka vis naują korpusą

„Primer“ vadinamas mikrorobotas. Šis 1 centimetro ilgio kubelis juda pasinaudodamas magnetais. Taigi, kadangi jis neturi kojų ar ratų, jis gali lengvai užropoti ant išskleisto egzoskeleto, kuris jam suteikia naujų funkcijų. „Primer“ gali visas pasidengti nauja odą, kuri leidžia jam greičiau judėti, nešti įvairius daiktus ar net sklęsti. Pats robotas ir jo keičiami egzoskeletai yra pagaminti iš karštyje susilankstančio plastiko, kuris gali būti ištiesinamas, bet susigrąžina sau priskirtą formą vos tik yra pakaitinamas. Robotas išsivaduotų iš egzoskeleto tiesiog įropodamas į vandenį. Mokslininkai savo „Primer“ transformaciją lygina su drugelio metamorfoze, tačiau robotas ją gali išgyventi daugybę kartų.

Kiekvienas egzoskeletas robotui suteikia naujų galių. Laivelis leidžia plaukti, sklandytuvas – nusileisti iš didelio aukščio, ratai – judėti dvigubai didesniu greičiu nei einant. Nesunku suvokti, koks naudingas toks robotas būtų.

Mokslininkai teigia, kad tokie mikrorobotai pasitarnautų, pavyzdžiui, gamyklose, laboratorijose ar netgi medicinoje. Mažesni jie galėtų būti naudojami ir operacijų metu. Didesni robotai, gebantys apsivilkti egzoskeletus galėtų būti naudojami ir kitose planetose. Pavyzdžiui, nusiųstas Marso zondas galėtų transformuotis į nedidelį ekskavatorių, kad palengvintų sau kelią, ar ratus, kad galėtų nusiridenti nuo nuokalnės.

Tačiau iki to laiko reikės išspręsti dar galybę klausimų. Kaip robotas nusiimtų egzoskeletą vietoje, kurioje nėra vandens? Kaip jis reaguotų į didelį karštį? Kaip jis neštųsi visus savo egzoskeletus, jei planuotų keliauti toliau? O gal jį geriau laikyti kito, didesnio roboto viduje?

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras