Dronas prieš droną – į kovą pasitelkiamas tinklas

2016 02 12 21:12

Kovai su dronais pasitelkiamus ginklus galima suskirstyti į dvi grupes. Sudėtingas sekimo technologijas, sutrikdančias skraidyklių jutiklius ir valdymo sistemas bei taip nukreipiančias jas į žemę. Tačiau taip pat į kovą pasitelkiami ir žmonių valdomi oro robotai, apginkluoti tokiomis kovos priemonėmis kaip tinklai. Vienas tokių – tai Mičigano technologijos universiteto (JAV) sukurtas „Drone-Catcher“ dronas.

Dronas prieš droną – į kovą pasitelkiamas tinklas

Naudodami „DJI Phantom“ serijos skraidyklę kaip auką, mokslininkai su savo sukonstruotus oktokopteriu, užmetė ant jo tinklą. Tinklą iššaunanti patranka efektyviai veikia maždaug 12 metrų atstumu. Sugautą droną „medžiotojas“ gali nešti su savimi ir nuleisti ant žemės pasirinktoje vietoje. Taip „įkalintas“ dronas nesugadinamas ir vėliau gali būti ištirtas, pavyzdžiui, siekiant nustatyti jo savininkus. „Dronų gaudytojas“ gali būti pilotuojamas žmogaus, o taip turi ir autonominį režimą.

Šiam projektui vadovavo Mičigano technologijos universiteto mechaninės inžinerijos profesorius So Rastgaar. Duodamas interviu universiteto naujienų tarnybai, jis teigė, jog tai tarsi „robotinė sakalininkystė“. Išties, tai puikus apibūdinimas, tačiau šis metodas, kur kas saugesnis tiek „medžiotojui“, tiek jo „aukai“, nei tikro plėšriojo paukščio naudojimas.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras