„Hadrian“ – robotas, galintis pastatyti namą per dvi dienas

2015 06 29 09:39

Australų inžinierius sukūrė robotą, kuris geba pastatyti namą per dvi dienas ir gali nesustodamas dirbti dieną iš dienos, ręsdamas būstus žmonėms.

Žmonės-darbininkai namą stato apie 4–6 savaites. Jiems taip taip pat reikia poilsio dienų savaitgaliais bei atostogų. Robotas gali dirbti kur kas greičiau, o taip pat jis niekada nepavargsta.

Robotas „Hadrian“ gali perimti mūrininkų darbą. Tačiau jo kūrėjo Marko Pivaco teigimu, robotas ir buvo sumanytas tam, kad užpildytų šių darbuotojų stygių. Statybų pramonės darbuotojų amžiaus vidurkis vis didėja, todėl robotas turėtų rasti savo nišą.

„Hadrian“ – robotas, galintis pastatyti namą per dvi dienas

Pivaco teigimu, žmonės mūrija rankomis apie 6000 metų ir nuo pat industrinės revoliucijos pradžios, bandyta automatizuoti plytinių pastatų statybos darbus. Tačiau nepaisant begalės bandymų, plytų mūrijimas beveik visada atliekamas tik rankų darbu.

„Hadrian“ robotas geba per valandą sumūryti 1000 plytų. Per metus jis galėtų pastatyti apie 150 namų.

Robotas išnagrinėja pastato brėžinius, nustato, kur bus mūrijamos sienos ir kaip bus dedamos plytos, o tada jas pjausto ir deda į reikiamas vietas. „Hadrian“ turi 8,5 metrų ilgio ranką, kuria deda plytas bei aptepa jas cemento skiediniu.

Pivacas teigė, jog šiuo metu kuria komercinę roboto versiją, kurią pirmiau pristatys Vakarų Australijoje, o vėliau žada pasiūlyti ir pasaulinei rinkai.

Inf. šaltinis: TopCom.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras