„VineRobot“ – robotai vynuogynams

2015 02 25 17:16

Europos mokslininkų konsorciumas, kurį sudaro Ispanijos, Prancūzijos, Italijos ir Vokietijos universitetai bei įvairios kompanijos, siekia sukurti autonominius robotus, kurie turėtų dirbtinį intelektą ir pažangius jutiklius, leidžiančius jiems tvarkyti vynuogynus.

Robotas greitai suteiktų patikimą ir objektyvią informaciją apie vynuogyno būklę, pavyzdžiui, augalų vystymąsi, vandens lygį, vynuogių subrendimą.

Projekto, pavadinimu „VineRobot“, vadovas, La Rioja universiteto (Ispanija) mokslininkas, Javier Tardaguila sako, kad tokie robotai nepakeis vynuogių augintojų, tačiau nepaprastai palengvins jų darbą.

„VineRobot“ – robotai vynuogynams

Pirmasis tokio roboto prototipas, prie kurio komanda dirbo daugiau nei metus, jau pristatytas. Roboto kūrėjai siekia užtikrinti saugumą, todėl robotas turi daug avarinių jungiklių ir specialų bamperį, kuris sustabdo robotą prieš kliūtį. Kurdami pirmąjį prototipą, mokslininkai koncentravosi ties roboto mobilumu, taip pat daug dėmesio buvo skirta ir skirtingų sensorių kūrimui bei tobulinimui.

Tikimasi, kad naujųjų technologijų įtraukimas į agrokultūrą, žemės ūkį padarys patrauklesniu jauniems žmonėms. Specialistų neramina tai, kad industrinėse Europos šalyse ūkininkų amžiaus vidurkis labai didelis, o jaunuolių, norinčių sieti savo ateitį su žemės ūkiu, vis mažėja.

Per ateinančius metus mokslininkai siekia patobulinti robotą ir suteikti jam gebėjimą autonomiškai bei saugiai judėti vynuogynuose, naudojant stereoskopinį regėjimą. Taip pat planuojama tobulinti informacijos apie augalų būklę rinkimą, apdorojimą ir perdavimą.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras