Aiko Chihira – androidas, bendraujantis gestais

2014 10 21 14:45

Japonijos technikos gamintoja „Toshiba“ pristatė savo naująjį komunikacijai skirtą androidą. Roboto, o tiksliau robotės, vardas Aiko Chihira. Ji geba šnekėti japoniškai ir net bendrauti gestų kalba.

Androido rankas valdo 43 atskiri jūdėsenos mechanizmai. 15 iš jų – androido veide, taigi Aiko Chihira geba naudotis ir bendravimą palengvinančiomis mimikomis. „Toshiba“ pritaikė algoritmą, koordinuojantį visų atskirų judėsenos mechanizmų veikimą, taip robotė geba rodyti žodžius gestų kalba, o jos judesiai, nors ir nėra visiškai natūralūs, tačiau primena žmogaus.

Aiko Chihira – androidas, bendraujantis gestais

Kol kas androidas gestais moka keletą japoniškų frazių, tačiau kūrėjai žada, jog ateityje jis laisvai bendraus gestų kalba. Teigiama, jog 2020-aisiais robotas taip pat turės kalbos sintezės ir kalbos atpažinimo funkcijas. Taip pat bus aprūpintais įvairiais jutikliais, padėsiančiais bendrauti.

„Toshiba“ deda itin daug vilčių į savo kūrinį ir net žada, jog 2020-aisiais šie androidai tarnaus kaip gidai turistams per Tokijo vasaros olimpines žaidynes bei mokės bendrauti ir anglų kalba.

Tiesa, pagrindinė šio androido paskirtis, būti kompanionu pagyvenusiems žmonėms, bei nuo demencijos kenčiantiems asmenims. Robotas gebės komunikuoti tiek šnekamąja, tiek gestų kalba. Taip pat roboto pagalba slaugytojai bei artimieji, galės palaikyti ryšį su priežiūros reikalaujančiais žmonėmis.

Toshiba kurdama Aiko Chihirą bendradarbiavo su Osakos universitetu, kuris turi ilgametę androidų kūrimo patirtį. Kompanijos atstovai teigė, jog ėmėsi šio projekto, dėl jo keliamų iššūkių. Priversti robotą kalbėti gestų kalba nėra lengva, tam reikia tikslių ir laiku atliekamų vieningų robotų judesių. Taip pat tokiam robotui būtinas žmogiškasis pavidalas, nes filmo „Žvaigždžių Karai“ C-3PO tipo mašina gestų kalbai netinkama.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras