Netolimoje ateityje – darbininkai su robotinėmis galūnėmis

2014 07 10 14:14

Masačusetso technologijų instituto (MIT) mokslininkai sukūrė robotinių galūnių sistemą, padedančią ją dėvintiems atlikti darbus, kurių be jos žmonės negalėtų atlikti. Šios papildomos galūnės ateityje padės įvairiems specialistams statybose ar fabrikuose, rašo „Gizmag.com“.

Komiksų herojaus Žmogaus-voro vienas priešų buvo Daktaras Aštuonkojis – superblogietis, turintis papildomas keturias robotines rankas. Panašu, kad MIT inžinierių komanda iš d’Arbeloffo informacinių sistemų ir technologijų laboratorijos jau sukūrė panašų įtaisą – tik jis bus skirtas geriems darbams atlikti.

„Supernumerary Robot Limbs“ (SRL) sukurta sistema – tai ant pečių, tarsi kuprinė tvirtinamas įtaisas, turintis dvi robotines rankas. Šios rankos gali palaikyti įvairius daiktus, kai žmogus tuo tarpu savomis rankomis atlieka kitas užduotis. MIT inžinieriai šios sistemos prototipo demonstracijai panaudojo keleivinio lėktuvo saloną, kuriame reikėjo sumontuoti lubų plokštes.

Paprastam darbuotojui šis darbas yra sudėtingas – vienu metu reikia laikyti plokštę, įdėti varžtus į skylutes ir specialiu suktuku juos įsukti. Turbūt nesunku įsivaizduoti, kaip krentantys varžtai, slystanti plokštė ir nepatogus suktukas šį paprastą darbą paverčia tikra kančia. O jeigu vietoje dviejų rankų būtų keturios?..

SLR sukurtos robotinės rankos yra savarankiškos – jos pačios nusprendžia, kada ir ką reikia palaikyti. Čia ir slypi visa MIT inžinierių sukurta magija – ant darbuotojo rankų pritaisyti jutikliai leidžia sistemai suprasti, kokį darbą atlieka žmogus. Kai reikia robotinės rankos pačios pakyla ir prilaiko lubų plokštę, o žmogus tuo metu gali susukti varžtus. Kai pusė varžtų yra susukta, viena „ranka“ nusileidžia ir laikyti lieka kita.

Robotinė sistema šitų veiksmų prieš tai yra „išmokoma“ – kitas darbuotojas savomis rankomis pademonstruoja, ką ir kaip reikėtų daryti. Robotas prisimena šią pamoką ir vėliau ją pakartoja savarankiškai. Robotinės galūnės turi įmontuotus sensorius, kurių surinkti duomenys padeda įrenginiui nuspręsti, kokia jėga reikia pritaikyti tam tikrai užduočiai.

Kitas tokių robotinių galūnių panaudojimas – statybų darbai aukštuose pastatuose. Robotinės galūnės galėtų padėti pavojingose vietose dirbantiems darbininkams išsilaikyti taip, tarsi jie turėtų dvi papildomas rankas.

Pats robotinis įrenginys sveria apie 5,4 kilogramo, tačiau uždėtas ant nugaros, svorį paskirsto tolygiai, tad neapsunkina darbuotojo. Visgi MIT komanda toliau tobulina šią sistemą ir bando ją dar labiau palengvinti, taip pat ieškoma būdų padidinti robotinių galūnių jėgą bei jų koordinaciją.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras