Robotą „Terminatorių“ įveikė paprastas lentgalis

2013 11 29 22:41

Pentagono Priešakinių gynybos tyrimų agentūros (DARPA) užsakymu roboto „Atlas“ prototipą kurianti JAV bendrovė „Boston Dynamics“ tikrai neapsidžiaugė šį mėnesį atlikto vieno jo bandymo rezultatais.

Bandydamas pereiti atsitiktinai išmėtytų šiukšlių ruožą, „Atlas“ užkliuvo už medinio balkio ir būtų gėdingai nudribęs, jei ne pagalbinė apsaugos sistema, sauganti brangią mašiną nuo mechaninių pažeidimų. Tai, kas nutiko bandymų metu, galima pamatyti Floridos (JAV) Žmonių ir mašinų suvokimo tyrimų instituto mokslininkų nufilmuotame vaizdo siužete.

Anksčiau buvo skelbta, kad prieš mėnesį „Atlas“ robotas bandymų metu susilaužė savo mechaninę kulkšnį. Taigi, kaip matome, net patys pažangiausi robotai humanoidai dar turi įveikti labai ilgą kelią, kol išmoks patikimai atlikti paprasčiausius žmogaus judesius imituojančius fizinius veiksmus. „Atlas“ yra žmogaus pavidalo mašina, labai primenanti roboto T-800 mechaninį skeletą iš mokslinės fantastikos filmo „Terminatorius“. „Atlas“ turi galvą, dvi rankas ir dvi kojas, jo ūgis – 188 cm, svoris – apie 150 kg, pečių plotis – 76 cm.

Nors DARPA finansuoja gynybos srityje plėtojamas robototechnikos technologijas, agentūros atstovai skelbia, kad „Atlas“ paskirtis yra taiki: šis robotas esą bus skirtas žmonių gelbėjimo operacijoms stichinių nelaimių ir technologinių katastrofų vietose. Anksčiau buvo skelbiama, kad „Atlas“ gali judėti nelygiu paviršiumi, apeidinėti sunkiai įveikiamas kliūtis, jis moka išlaikyti lygsvarą netikėtai stumtelėtas ir gali prireikus bėgti.

DARPA paskelbtuose „Atlas“ bandymų vaizdo siužetuose buvo matyti, kad jis moka lipti laiptais, vaikšto balansuodamas savo kūnu kaip žmogus, rankomis gali nešti įvairius daiktus ir jais manipuliuoti.

Roboto galvoje įmontuota lazerinis radaras (LIDAR), leidžiantis „Atlas“ tiksliai išnagrinėti vietovę, ir stereoskopinės vaizdo kameros. Kol kas roboto prototipas neturi autonominės energijos tiekimo sistemos: elektra jam tiekiama lanksčiu kabeliu.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras