„Robot Cub“ projektas: tik pažinę save, galėsime sukurti dirbtinės sąmonės užuomazgas

2009 09 10 08:26

Turbūt niekas neprieštaraus, jog dabar tikra robototechnikos evoliucijos aušra – nors iki tikro dirbtinio intelekto dar tolokai, tačiau ir be jo pasaulį išvysta šimtai įvairiausių robotų – nuo pramonių gigantų iki pirmųjų humanoidų prototipų. Tiesa, pastarieji vis dar labiau panašūs į nerangius žaislus, nei į tikrus fantastinėje kūryboje dominuojančius robotus. Tačiau jau dabar aiškėja, jog tokių „nerangių“ robotų kūrimas bei tobulinimas atveria neplanuotas ir netikėtas savęs pažinimo gaires.

Norint, jog humanoidai būtų ne tik patys saugūs, bet ir gebėtų savarankiškai gyventi tarp žmonių, reikia išspręsti daug užduočių. Pavyzdžiui, robotai turi be klaidų išmokti atpažinti objektus ir jais manipuliuoti, orientuotis erdvėje, bendrauti. Viso to neįmanoma suprogramuoti per vieną kartą – šie įgūdžiai turi formuotis nuolat, todėl robotams reikia mokėti mokytis.

icub.jpg

Būtent šiam tikslui Europos Komisija pradėjo penkerių metų „Robot Cub“ („roboto jauniklio“) projektą. Tai visomis prasmėmis atviras projektas, kuriame raginami dalyvauti įvairių sričių specialistai. Bet kas gali nemokamai atsisiųsti roboto brėžinius, schemas, programinę įrangą ir juos keisti, taip pat pareikšti norą bendradarbiauti.

Skaitykite daugiau Technologijos.lt svetainėje.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras