Robotų garbės kodeksas – vienintelė galimybė išvengti žmonijos sunaikinimo?

2009 03 15 09:50

Tai, apie ką anksčiau kalbėdavo nebent mokslinės fantastikos mėgėjai, pagaliau tampa aktualia mūsų dienų problema. Jau nekyla abejonių, jog ateities karuose vis daugiau dalyvaus įvairių karinių robotų. Štai todėl iškilo poreikis ypatingam „robotų garbės kodeksui“, nes kitaip gali išsipildyti baisiausi mokslinės fantastikos scenarijai ir filmas „Terminatorius“ iš fantastinio taps dokumentiniu.

Ar tai dar vienas žiniasklaidos išpūstas burbulas? Panašu, jog ne – rimtus įspėjimus apie galimą ateities pavojų paviešino JAV ateities technologijų tyrimų centras. Šie įspėjimai sudėti į išsamią ataskaitą, kurioje nagrinėjami visi dabar įsivaizduotini scenarijai – nuo apčiuopiamos robotų panaudojimo naudos iki „Terminatoriaus“ scenarijaus, kuomet žmonija tiesiog nušluojama nekontroliuojamų mašinų.

Ataskaitoje pažymima, jog šie scenarijai įgaus realią grėsmę tuomet, kai karinėse reikmėse naudojami robotai ims priimti savarankiškus sprendimus. Visgi nereiktų šio technologijų evoliucijos laiptelio laikyti dirbtinio intelekto gimimo data – net ir neturėdami pilno sąmoningumo, o tik priimdami dalinius sprendimus, koviniai robotai imtų kelti potencialią grėsmę.

Robotų garbės kodeksas – vienintelė galimybė išvengti žmonijos sunaikinimo?

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/15954/

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras