UV Box

Sumąsčiau paradėti gamintis PCB naudodamas fotorezistą. Tam, kad galėčiau tai daryti, buvau priverstas pasidaryti švitinimui skirtą prietaisą - UV Box’ą (dėžę su UV lempomis).
Pradėti reiktų nuo apmąstymo ko ištirųjų reikia. Pgrindiniai kriterijai yra kaina, švitinimo trukmė, švitinamos plokštės gabaritai. Mano atvėju tai būtų minimali kaina, trukmė nesvarbi, gabaritus diktuoja turima skenerio dėžė - nieko konkretaus :)

Mano pirkinių sąrašas:

4 UV lempos;

4 Starteriai (patartina kokybiški - pagal lempų galingumą, o ne universalūs);

4 Starterių laikikliai pagal skonį;

8 lempų laikikliai pagal skonį;

2 balastai (droseliai);

Laidas pagal skonį;

Viskas ko reikia:

UV box parts
Schema, pagal kurią sujungiamos dvi lempos ir vienas droselis:
Lempos schema

Darbo pradžioje:
UV box pradzia
Darbo rezultatai:

Baigtas UV box UV box on UV box on2

TO BE CONTINUED…

12 komentarai prie “UV Box”

  1. Mindaugasu Says:

    O kaip ten gaunasi su apšvietimo tolygumu. Žiūriu jeigu didesnę plokštę švitinsi gali būti netolygumų, dėl to ryškinsis netolygiai. Plonos lempos, gla reikejo deti papildomai dar kokia pora kad srautas butu kuo tolygesnis. Gal jau isbandei ant kokios plokstes. O siaip tai visai liux daiktas.

  2. Phreakboy Says:

    Ar skenerio stiklas nenufiltruos dali efektingu UV spinduliu ? Gal geriau naudoti organini stikla?

  3. Audrius Says:

    Jei neklystu, tai stiklas sulaiko UV spindulius, o skaneryje kaip tik toks ir stovi, turbut plokste teks svitinti visa diena :)

  4. Paulius J. Says:

    Švitinasi ~10min. per skaidrę. Švitinau 4 plokštes ir visos pavyko neblogai. Po 15min. švitinimo ryškinasi neblogai, o po 10min. - sunkiai. Ryškalas naujas ir ne NaOH.

    Stiklas filtruoja kenksmingąją dalį UV spindulių. Bandžiau su popieriumi baltu su stiklu ir be tuo pačiu atstumu: jokio patebimo skirtumo nėra, todėl galima daryti išvadą, kad stiklas BLACKLIGHT UV ruožo nenufiltruoja. Fotorezistas būtent pritaikytas tam ruožui, nes jis mažiausiai kenksmingas.

    Draugas turi laikrodį, parodantį, UV intensvumą. Kai pakišom po manosiom lempos jis sėkmingai rodė 0 :)

  5. VEC7OR Says:

    ZJBZ Ideja, tik pro stikla tikra blogiau shvies, galima keist i plexi arba i kvarcini stikla, pas mane dezute tik 2 lempos, bet be stiklu, uzdedama ant virshaus platos su skaidre, tai per 5.30 min gerai pershviecia.

  6. Paulius J. Says:

    Aš irgi galvoju apie organinį. Kol kas gerai kaip yra :)

  7. MR. Lonely Says:

    O kas buna jaj svitini per ilgai?

  8. Paulius J. Says:

    Apibendrinant:
    švitinant per ilgai gali būti pažeisti takeliai, nes dalis spindulių prasiskverbia ir pro dažus;
    švitinant per trumpai gali apsišvitinti ne visi dažai ir likti plėmų, kurie liktų ir po ėzdinimo;
    plėvelė turi būti kuo labiau prigludusi prie plokštės ir dažai turi būti plokštės pusėje, nes kitu atvėju gręsia brokas.

  9. skeneris Says:

    Kaip tik turiu sugedusi ir nepataisoma skeneri, tik gaila nelabai gaudausi kaip cia sujungti tas lempas… ir kokius droselius naudoti. Schemoje parodyta kaip sujungti 2 lempas, o kaip likusias 2? Esu zalias elektronikoje todel reiktu detalesnio aprasymo.

  10. Paulius J. Says:

    Viskas paprasta - vieduje yra dvi poros, kurios sujungtos lygiagrečiai (apie jungimus skaityti elektronikos pradinuko žinyne (nuorodų archyve turėtų būti)).

  11. Povilas Says:

    Koki droseliai cia stovi ? pagal ka juos parinkt ? kai paklausiau senukuose kad tom lempukem man droselius parinktu, tai jie tik pavarte akis.

  12. Paulius J. Says:

    Tos lempos yra po 6W. Pats nebepamenu kokiu droselius pirkau - greičiausiai mažiausio galingumo, nes 12W kiek juokingas galingumas kaip liuminescencinėm lempom, bet ne Made In China, o Prancūziškus :)

Palikti atsiliepimą